Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Wiadomości

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Dni otwarte winnicy uniwersyteckiej przyciągnęły tłumy

Dni otwarte winnicy uniwersyteckiej przyciągnęły tłumy

W ubiegły weekend warto było wybrać się do malowniczych Łaz w powiecie bocheńskim, w których od ponad 12 lat działa winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego "Nad Dworskim Potokiem". W zorganizowanych po raz drugi dniach otwartych wzięło udział ponad pół tysiąca enoturystów. Zwiedzający mogli poznać smaki szlachetnych win i spróbować różnych odmian winogron.

 

Dni otwarte stanowiły część programu "Weekendu z zabytkami Powiatu Bocheńskiego" będącego okazją do poznania największych osobliwości regionu - muzeów, zabytków i instytucji kultury. Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę gości po winnicy oprowadził jej kierownik Adam Kiszka, który podczas spaceru przybliżył historię tego niezwykłego miejsca, zdradził tajniki uprawy winorośli i produkcji wina. Zwiedzanie kończyło się degustacją win wyprodukowanych z owoców winnej latorośli uprawianej na słonecznych wzgórzach Ziemi Bocheńskiej. Chętni mieli również możliwość zakupu uniwersyteckiego wina.

Winnica "Nad Dworskim Potokiem" powstała z inicjatywy ówczesnego rektora UJ prof. Karola Musiała, dla którego inspirację stanowiły winnice należące do czołowych uczelni europejskich. Pierwsze krzewy winorośli zasadzono w niej wiosną 2005 roku na powierzchni 30 arów. Mimo że kolejnej zimy odnotowano rekordowe ponad trzydziestopniowe mrozy, krzewy wytrzymały te ekstremalne warunki i jesienią zebrano pierwsze owoce. W kolejnych latach plantacja ta została powiększona do obecnego areału 3,5 hektara. Obok winnicy powstał też nowocześnie wyposażony budynek winiarni z własnym laboratorium, w którym, obok produkcji wina są prowadzone także zajęcia dydaktyczne w ramach podyplomowych studiów z zakresu enologii.

Co roku w winnicy powstaje kilkanaście rodzajów wina. Najlepszą odmianą winorośli, świetnie adaptującą się do tutejszych warunków i dającą wyborny smak wina, jest Seyval Blanc. Kolejne miejsca zajmują Bianca, Hibernal i Solaris, z których otrzymuje się wina białe - od wytrawnych po półsłodkie. Na szczególną uwagę zasługują również wina czerwone, a wśród nich Regent, Rondo i Marechal Foch. Wina z Łazów zdobyły już sporą kolekcję medali na międzynarodowych konkursach winiarskich.

Zobacz galerię zdjęć
Polecamy również
Prawo, to nie tylko ustawy
NCN przeznaczy prawie 35 mln zł na badania prowadzone przez naukowców z UJ
Szpital Uniwersytecki wyróżniony na gali „Orły WPROST”
Karolina Bojar - Przyjemne z pożytecznym [WYWIAD]

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Znajdziesz nas tutaj