Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Kalendarz

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

kwiecień 2020

20200404
Poprzedni tydzień
Następny tydzień

Kultura i kulinaria

Data: 04.04.2020 - 05.04.2020
Organizator: Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji UJ, Ośrodek Badawczy Facta Ficta, Instytut Językoznawstwa i Literaturoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, Instytut Kultury Regionalnej i Badań Literackich Stowarzyszenie im. Franciszka Karpińskiego w Siedlcach
Kontakt: kik.konferencja@gmail.com
Witryna internetowa wydarzenia: https://kikkonferencja.wordpress.com
Kultura i kulinaria

Jedzenie jest potrzebą, przyjemnością, fizjologicznym imperatywem, może też, jak pisze Adriana Celińska być "czymś więcej niż prosta »odżywka«, bo jego wytwarzanie, przygotowywanie i konsumowanie stwarzają rytuały i zachowania magiczne". Kulinaria ponadto ustanawiają codzienność, budują relacje z innymi, są częścią świata kultury, a nawet rozrywki.


Wielowymiarowość tych kwestii zasługuje z pewnością na naukowy namysł, dlatego organizatorzy konferencji proponują refleksję m.in. nad następującymi zagadnieniami:

  • książki kucharskie dawniej i współcześnie;
  • jedzenie i spożywanie w kulturze - literatura, film, serial, etc.;
  • kuchnia i gotowanie jako sztuka;
  • kultura jedzenia dawniej i dziś, słynne uczty;
  • zwyczaje gastronomiczne dawnych kultur i cywilizacji;
  • kuchnie świata i turystyka gastronomiczna;
  • żywność genetycznie modyfikowana w aspekcie etycznym i kulturowym;
  • etyczne, kulturowe i społeczne aspekty produkcji żywności, w tym mięso, nabiał, etc.;
  • programy kulinarne; kulinarni celebryci;
  • kulinaria w mediach i mediach społecznościowych (blogi, vlogi, fanpejdże etc.);
  • gadżety kuchenne i gastronomiczne must have;
  • jedzenie jako rytuał i celebra, rytuał a spożywanie, spożywanie a tabu;
  • zaburzenia odżywiana jako aspekty kulturowe i cywilizacyjne, wpływ mass mediów na postrzeganie ciała - bulimia, ortoreksja, anoreksja;
  • zdrowa żywność, żywność ekologiczna etc.;
  • mody żywieniowe; popularne diety, dietetycy etc.;
  • nowe trendy społeczne w żywieniu - freganizm, weganizm, wegetarianizm, witarianizm, etc.;
  • przemysł spożywczy - oszustwa i matactwa.

Niezależnie przyjmowane będą również studia szczegółowe (case studies) z wykorzystaniem wybranej metodologii mono- lub interdyscyplinarnej.

Ostateczny termin nadsyłania abstraktów na adres kik.konferencja@gmail.com mija 15 marca 2020 roku. Na podany adres prosimy przesłać dokument w formacie edytowalnym (.doc, .docx, .rtf), zatytułowany wg schematu "Imię i nazwisko, tytuł referatu" i zawierający:

  • abstrakt (max. 600 słów);
  • notę biograficzną, zawierającą aktualną afiliację, tytuł naukowy oraz profil badawczy;
  • numer telefonu oraz korespondencyjny email.

Na pokrycie kosztów związanych z organizacją konferencji przewiduje się opłatę konferencyjną w wysokości 360 zł. Organizatorzy przewidują publikację pokonferencyjną w formie recenzowanej monografii w serii Perspektywy Ponowoczesności lub numerów monograficznych czasopismach naukowych (m.in. punktowanych), które zdecydują się na współpracę z komitetem organizacyjnym.

Widok zawartości stron Widok zawartości stron