Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Wiadomości

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Studia orientalistyczne na UJ po 9 latach wróciły na al. Mickiewicza

Studia orientalistyczne na UJ po 9 latach wróciły na al. Mickiewicza

Instytut Orientalistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego (IO UJ) powrócił do domu. Było to możliwe dzięki przebudowie tzw. starego Paderevianum, które od kilku lat było wyłączone z użytkowania. Uroczyste otwarcie budynku po gruntownej modernizacji odbyło się 9 października. - Wędrowaliśmy po Krakowie niczym beduińska karawana - mówi profesor Barbara Michalak-Pikulska, starosta budowy i wieloletnia dyrektor IO UJ.

 

Oficjalne otwarcie wyremontowanego budynku odbyło się w obecności władz UJ - rektora prof. Jacka Popiela, prorektorów: prof. Doroty Malec, prof. Piotra Jedynaka, prof. Piotra Kuśtrowskiego oraz kanclerz Moniki Harpuli i dziekana Wydziału Filologicznego prof. Władysława Witalisza. W wydarzeniu uczestniczył także rektor ubiegłej kadencji prof. Wojciech Nowak oraz była dziekan wydziału prof. Elżbieta Górska i prof. Barbara Michalak-Pikulska, obecnie kierująca Katedrą Arabistyki UJ.

Historia budynku przy al. Mickiewicza 9 w Krakowie sięga lat 60. minionego stulecia. Wówczas liczący 9 pięter gmach mieścił w wszystkie jednostki Wydziału Filologicznego UJ. Przeprowadzone na początku XXI wieku ekspertyzy wykazały znaczny stopień zużycia technicznego obiektu. W wyniku przeprowadzonych analiz, w tym uwzględnieniu charakteru sąsiedniej niższej zabudowy, zdecydowano o rozbiórce 4 kondygnacji. Na domiar złego pod koniec 2011 roku doszło do pożaru instalacji elektrycznej, co poskutkowało wyłączeniem budynku z eksploatacji aż do wykonania gruntownej modernizacji. Ta właśnie dobiegła końca.

- Jesteśmy niezwykle szczęśliwi, że w końcu po latach wracamy do domu. Nie tylko na jedno piętro jak dawniej, ale do całego budynku. Przez te lata borykaliśmy z wieloma problemami lokalowymi. Przez dziesięciolecia funkcjonowaliśmy w wielu lokalizacjach. Ostatnim miejscem było Kolegium Śląskie. Nasza przeprowadzka dobiegła już końca. Dla pracowników i studentów to nie tylko zmiana adresu, ale przede wszystkim diametralna poprawa warunków pracy i kształcenia - mówi prof. Barbara Michalak-Pikulska, która w latach 2012-2020 kierowała Instytutem Orientalistyki UJ.

5-kondygnacyjny budynek o powierzchni użytkowej ok. 2,6 tys. m kw. przeszedł całkowitą metamorfozę. Idealnie wpisał się w istniejącą zabudowę oddanego do użytku w 2015 roku Collegium Paderevianum II. Zyskał nową fasadę szklano-aluminiową z ceglanymi pilastrami i attyką, które nawiązują do pierwotnej elewacji z charakterystycznymi czarno-białymi klawiszami. Wewnątrz, z uwagi na główne założenie konstrukcyjne, pozostawiono podobny układ pomieszczeń. Powstała nowa żelbetowa klatka schodowa oraz szyby windowe. Prace budowlane objęły też roboty termomodernizacyjne, w tym m.in. ocieplenie całego budynku, wymianę stolarki okiennej i drzwiowej. Dzięki zastosowaniu szyb o zwiększonym współczynniku odporności na promieniowanie słoneczne w pomieszczeniach, przy wyłączonej klimatyzacji, jest o kilka stopi chłodniej niż w sąsiednim Collegium Paderevianum II. Zużycie energii zmniejszy też nowoczesne oświetlenie LED, które jest przyjazne dla oczu i ma odpowiednią temperaturę barwową. Obiekt wyposażono w system zarządzania BMS - ważny element inteligentnego budownictwa, który daje możliwość monitorowania i zarządzania wszystkimi urządzeniami znajdującymi się w nim i jego otoczeniu.

Na parterze budynku urządzono strefę studencką oraz bibliotekę z czytelnią, której magazyny znajdują się w piwnicach. Piętra pierwsze i piąte to głównie 14 sal dydaktycznych, w tym sala audytoryjna. Dwie z nich można przedzielić przesuwną ścianą, co z pewnością ułatwi organizację zajęć w dobie koronawirusa. Na pozostałych poziomach ulokowano dyrekcję, gabinety dla pracowników, pokój dla kół naukowych i pomieszczenie socjalne. Z kolei na dachu zamontowano centrale wentylacyjne, agregaty chłodnicze oraz agregat wody lodowej. Budynek jest dostosowany dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Dodatkowo w poruszaniu się po nim pomogą tabliczki informacyjne w języku Braille’a oraz linie prowadzące i pola uwagi w ciągach komunikacyjnych.

- Przy dobieraniu kolorystyki i elementów dekoracyjnych zależało nam na utrzymaniu harmonii i elegancji. Kolorystyka wnętrz jest utrzymana w dwóch odcieniach szarości, bieli z miedzianymi wykończeniami. Na pracownikach, studentach i gościach powinno zrobić wrażenie - przekonuje prof. Barbara Michalak-Pikulska.

Przebudowa budynku przy al. Mickiewicza 9 rozpoczęła się w sierpniu 2019 roku. Generalnym wykonawcą prac był Hochtief Polska. Wartość kontraktu wynosiła 19,9 mln złotych.

Zobacz galerię zdjęć
Polecamy również
Promocje habilitacyjne dyscypliny nauki farmaceutyczne
Promocje habilitacyjne dyscypliny nauki farmaceutyczne
Jak chemioterapia wpływa na układ krążenia kobiet z rakiem piersi?
Jak chemioterapia wpływa na układ krążenia kobiet z rakiem piersi?
Promocje habilitacyjne dyscypliny nauki fizyczne
Promocje habilitacyjne dyscypliny nauki fizyczne
Srebrny medal "<span lang="la">Plus ratio quam vis</span>" dla prof. Tomasza Grodzickiego
Srebrny medal "Plus ratio quam vis" dla prof. Tomasza Grodzickiego

Widok zawartości stron Widok zawartości stron