Vege Day to inicjatywa mająca na celu zwiększanie świadomości zarówno wśród wegan i wegetarian, jak i osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat diet roślinnych. W trakcie wydarzenia specjaliści z dziedziny farmacji i dietetyki omówią podstawy bezpiecznego stosowania diety roślinnej, konieczność uzupełnienia niedoborów oraz jej ewentualne interakcje z przyjmowanymi lekami. Eksperci chętnie odpowiedzą również na wszelkie zadane pytania.
Zarówno weganizm, jak i wegetarianizm szybkimi krokami wkraczają do naszych kuchni stając się popularnymi dietami oraz z roku na rok wzbudzają większe zainteresowanie.
Świadomość ekologiczna rośnie w siłę zrzeszając ku sobie coraz większą liczbę osób rezygnujących z potraw mięsnych. Pomimo tego, brakuje powszechnie występującego przekonania o skuteczności takiego sposobu odżywiania oraz wciąż obecnych jest wiele mitów.
Chcesz się dowiedzieć jak prawidłowo komponować jadłospis wegetariański? Na co zwrócić szczególną uwagę i w jakie produkty warto wzbogacić nasz talerz, aby zapewnić organizmowi dostęp do niezbędnych substancji odżywczych? Podczas Vege Day odbędzie się seria wykładów prowadzonych przez specjalistów w dziedzinie farmacji i dietetyki. Jest to wspaniała okazja, by zdobyć wiele cennych informacji, które na pewno przydadzą się w układaniu codziennej diety.
Program:
- 17:05 - Wpływ warzyw i owoców na losy leków w organizmie, dr hab. Paweł Paśko
- 17:50 - Dieta roślinna u dzieci, Iwona Kibil
- 18:50 - Wszystko, co powinieneś wiedzieć na temat diety roślinnej, Ula Różalska
- 19:45 - Dieta roślinna u osób aktywnych fizycznie, Daria Łukowska
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, obowiązuje wcześniejsza rejestracja.
Szczegóły na Facebooku: fb.me/e/V6WdSJJ8.