W Ogrodzie Botanicznym UJ rozbzyczało się na dobre. W sobotę, 1 lipca br. zainaugurowano działalność Pasieki Uniwersyteckiej. Wśród gości obecni byli: rektor UJ prof. Wojciech Nowak, kierownik Ogrodu Botanicznego dr hab. Józef Mitka, prof. UJ, prodziekan Wydziału Historycznego prof. Stanisław Sroka, kanclerz UJ Ewa Pędracka-Kwaskowska oraz Przemysław Szeliga i Monika Leleń z Gospodarstwa Pasiecznego „Pasieka Szeligów”, które będzie współpracowało z UJ przy prowadzeniu uli.
Pasieka Uniwersytecka składa się z dwudziestu pięciu uli. W Ogrodzie Botanicznym UJ znajduje się sześć uli, cztery na dachu budynku Wydziału Chemii UJ przy ul. Ingardena 3, a piętnaście w Polance Hallera. W całej pasiece będą hodowane pszczoły rasy kraińskiej linia Galicja i Sklenar. W każdym ulu będzie mieszkało około 15 tysięcy pszczół. Tego lata Pasieka Uniwersytecka będzie liczyła łącznie około 375 tysięcy, zaś w przyszłym roku około miliona pszczół. Powiększą one liczbę zapylaczy w promieniu 2 km od każdej z pasiek. Wszystkimi ulami będą się opiekować profesjonalni hodowcy pszczół, co jest gwarancją zachowania bezpieczeństwa zarówno owadów jak i okolicznych mieszkańców oraz umożliwia prowadzenie pasieki według najnowszych światowych standardów.
W pasiece w Ogrodzie Botanicznym Akademia Pszczelarza będzie prowadziła zajęcia edukacyjne dla uczniów szkół i przedszkolaków. Będą tam też prowadzone warsztaty dla osób planujących założenie własnej pasieki, początkujących pszczelarzy oraz specjalistyczne szkolenia podnoszące kwalifikacje i umiejętności hodowców pszczół. – Jeden z uli tej pasieki umożliwi obserwację gniazda rodziny pszczelej przez przeszkloną ścianę – mówi Monika Leleń z Gospodarstwa Pasiecznego „Pasieka Szeligów”. W pasiece kilka razy do roku będą prowadzone otwarte spotkania z okazji na przykład pierwszego oblotu pszczół na wiosnę, zasiedlania nowych rojów, czy miodobrania. Odwiedzający Ogród będą mieć możliwość obserwowania pracy pszczół od wiosny do jesieni. – Świat roślin i pszczół jest ze sobą ściśle powiązany, więc oczywiście bardzo cieszymy się z tej inicjatywy, zwłaszcza że zostanie ona połączona z programem edukacyjnym, który będzie przybliżał dzieciom i młodzieży, a także dorosłym, jak pszczoły są dla wszystkich ważne – zaznacza kierownik Ogrodu Botanicznego dr hab. Józef Mitka, prof. UJ.
W pasiece w Polance Hallera pozyskiwane będą miody nektarowe odmianowe oraz miód wielokwiatowy. Ta pasieka będzie stanowiła również zaplecze dla dwóch pozostałych lokalizacji. Będą w niej hodowane odkłady, czyli młode rodziny pszczele oraz matki pszczele niezbędne do prowadzenia prawidłowej gospodarki pasiecznej. Pasieka ta - inaczej niż ule w Ogrodzie Botanicznym - nie będzie ogólnie dostępna.
Pasieka na dachu budynku Wydziału Chemii przy ul. Ingardena 3 wpisuje się w rozwijający się na całym świecie trend miejskiego pszczelarstwa. Park Jordana, czy Krakowskie Planty są doskonałym miejscem dla pszczół. – Choroby, ograniczenie bazy pożytkowej pszczoły miodnej, chemizacja rolnictwa i obce rasy pszczół, to wszystko sprawia, że w ostatnich latach chów i hodowla pszczół staje się coraz trudniejsza – opowiada Przemysław Szeliga z Gospodarstwa Pasiecznego „Pasieka Szeligów”. I dodaje: – Miasto oferuje ciągły dostęp do nektaru, miejskie rośliny są regularnie nawożone, podlewane, a miejski mikroklimat jest nieco cieplejszy, co powoduje, że nektar jest obficie wytwarzany, a miód z miejskich pasiek jest czysty i zdrowy.
Otwarciu Pasieki towarzyszyły warsztaty dla dzieci „Poznajemy pszczele obyczaje”. Najmłodsi mogli nie tylko dowiedzieć się od profesjonalnych pszczelarzy kim są i co robią królowa matka, robotnice i trutnie, ale ubrane w specjalne kombinezony zobaczyć z bliska pracę w pasiece i wnętrze ula, a nawet rozpylać podkurzacz. Zasygnalizowane zostały również zagrożenia, jakie napotykają pszczoły w dzisiejszym świecie oraz co robić, aby pszczołom żyło się lepiej. Mali uczestnicy zajęć dowiedzieli się też, co robić, gdy zostaną użądleni przez owady. Warsztaty poprowadzili członkowie Akademii Pszczelarza.