25 maja 2011 r. Senat UJ, przychylając się do wniosku Rady Wydziału Farmaceutycznego CM, powołał doskonalące studia podyplomowe o kierunku enologia. Pierwszym kierownikiem unikalnych w skali kraju studiów został wieloletni Kierownik Katedry i Zakładu Toksykologii WF UJ CM, prof. Jerzy Brandys, a w skład kadry dydaktycznej weszli zarówno pracownicy Wydziału, jak i wybitni specjaliści w zakresie winoznawstwa spoza UJ.
W programie studiów znalazły się takie zagadnienia jak: uprawa i biologia winorośli, technologia produkcji wina, chemia wina, typologia wina i regiony winiarskie, aspekty zdrowotne wina oraz aspekty kulturowe. To właśnie w tym zróżnicowaniu tematycznym zajęć teoretycznych, uzupełnionych ćwiczeniami praktycznymi w winnicy uniwersyteckiej „Nad Dworskim Potokiem” w Łazach k. Bochni (kierownik: mgr inż. Adam Kiszka), w laboratorium chemicznym (koordynator: dr n. farm. Maciej Gawlik) oraz w sali degustacyjnej (prowadzenie: utytułowany polski sommelier Michał Jancik), tkwiła największa wartość proponowanych rozwiązań.
W procesie rekrutacji nie postawiono żadnych wymagań merytorycznych, umożliwiając tym samym szeroki dostęp do kursu absolwentom bardzo zróżnicowanych kierunków akademickich. W ciągu dekady nieprzerwanych edycji studiów, dyplomy ukończenia uzyskali przedstawiciele nauk przyrodniczych, humanistycznych, ekonomicznych i społecznych. Nie zabrakło absolwentów akademii wojskowych i wyższych seminariów duchownych. Uwidoczniło to uniwersalność zainteresowania winem gronowym w warunkach polskich w okresie odbudowywania potencjału enologicznego po powojennej zapaści, trwającej aż do lat 90. XX w.
Naturalnym wyborem kursu prowadzonego na wydziale farmaceutycznym stały się zagadnienia dotyczące działania biologicznego wina gronowego i jego składników. Koniec XX w. przyniósł ogromny wzrost zainteresowania tą tematyką po ogłoszeniu hipotezy tzw. „francuskiego paradoksu”, w którym wskazano na wino gronowe jako czynnik o potencjale prozdrowotnym. Problematyką tą na studiach w UJ zajął się zespół Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego UJ CM pod kierunkiem dr hab. Pawła Zagrodzkiego, prof. UJ. Ostatnio, za sprawą dr n. farm. Joanny Chłopickiej z Zakładu Bromatologii, program kursu wzbogacił się o zagadnienia neuroenologii, stosunkowo nowej dziedziny w obszarze wiedzy o winie gronowym.
W roku 2017 kierownictwo studiów po prof. Brandysie przejął dr Maciej Gawlik, adiunkt w Katedrze Toksykologii WF UJ CM. Mimo od ubiegłego roku pandemii COVID-19 udało się zachować rytm studiów, choć w przypadku IX edycji, która rozpoczęła zajęcia w marcu 2020 r. (cykl zajęć na studiach jest dostosowany do cyklu wegetacyjnego winorośli i trwa od marca do grudnia) konieczne było przesunięcie terminu uzyskania dyplomu na czerwiec 2021 r.
Warty podkreślenia jest fakt, że od pierwszej edycji zainteresowanie studiami jest ogromne. Z konieczności zoptymalizowania zajęć w winnicy i podczas degustacji, od początku limit miejsc ustalono na 25 osób i coroczna liczba kandydatów przekracza tę wartość. Rekordowa liczba zgłoszeń przekroczyła 111 kandydatów, co niemal 5 krotnie przewyższało możliwości przyjęcia. Do obecnej, jubileuszowej X edycji zgłosiło się 39 kandydatów.
Z okazji jubileuszu studiów przygotowano okolicznościowe publikacje. Na początku przyszłego roku planowany jest natomiast zjazd absolwentów wszystkich dziesięciu edycji, a na szczególną uwagę zasługuje inicjatywa organizatorów wybicia pamiątkowego medalu dla uczczenia rocznicy powołania studiów. Jego projekt opracowała studentka IX edycji studiów - mgr Anna Lidia Koper.
Więcej na temat studiów na kierunku enologia: www.skp.cm-uj.krakow.pl/studia/enologia.