Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Kalendarz

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

20200404

Kultura i kulinaria

Data: 04.04.2020 - 05.04.2020
Organizator: Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji UJ, Ośrodek Badawczy Facta Ficta, Instytut Językoznawstwa i Literaturoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, Instytut Kultury Regionalnej i Badań Literackich Stowarzyszenie im. Franciszka Karpińskiego w Siedlcach
Kontakt: kik.konferencja@gmail.com
Kultura i kulinaria

Jedzenie jest potrzebą, przyjemnością, fizjologicznym imperatywem, może też, jak pisze Adriana Celińska być "czymś więcej niż prosta »odżywka«, bo jego wytwarzanie, przygotowywanie i konsumowanie stwarzają rytuały i zachowania magiczne". Kulinaria ponadto ustanawiają codzienność, budują relacje z innymi, są częścią świata kultury, a nawet rozrywki.


Wielowymiarowość tych kwestii zasługuje z pewnością na naukowy namysł, dlatego organizatorzy konferencji proponują refleksję m.in. nad następującymi zagadnieniami:

  • książki kucharskie dawniej i współcześnie;
  • jedzenie i spożywanie w kulturze - literatura, film, serial, etc.;
  • kuchnia i gotowanie jako sztuka;
  • kultura jedzenia dawniej i dziś, słynne uczty;
  • zwyczaje gastronomiczne dawnych kultur i cywilizacji;
  • kuchnie świata i turystyka gastronomiczna;
  • żywność genetycznie modyfikowana w aspekcie etycznym i kulturowym;
  • etyczne, kulturowe i społeczne aspekty produkcji żywności, w tym mięso, nabiał, etc.;
  • programy kulinarne; kulinarni celebryci;
  • kulinaria w mediach i mediach społecznościowych (blogi, vlogi, fanpejdże etc.);
  • gadżety kuchenne i gastronomiczne must have;
  • jedzenie jako rytuał i celebra, rytuał a spożywanie, spożywanie a tabu;
  • zaburzenia odżywiana jako aspekty kulturowe i cywilizacyjne, wpływ mass mediów na postrzeganie ciała - bulimia, ortoreksja, anoreksja;
  • zdrowa żywność, żywność ekologiczna etc.;
  • mody żywieniowe; popularne diety, dietetycy etc.;
  • nowe trendy społeczne w żywieniu - freganizm, weganizm, wegetarianizm, witarianizm, etc.;
  • przemysł spożywczy - oszustwa i matactwa.

Niezależnie przyjmowane będą również studia szczegółowe (case studies) z wykorzystaniem wybranej metodologii mono- lub interdyscyplinarnej.

Ostateczny termin nadsyłania abstraktów na adres kik.konferencja@gmail.com mija 15 marca 2020 roku. Na podany adres prosimy przesłać dokument w formacie edytowalnym (.doc, .docx, .rtf), zatytułowany wg schematu "Imię i nazwisko, tytuł referatu" i zawierający:

  • abstrakt (max. 600 słów);
  • notę biograficzną, zawierającą aktualną afiliację, tytuł naukowy oraz profil badawczy;
  • numer telefonu oraz korespondencyjny email.

Na pokrycie kosztów związanych z organizacją konferencji przewiduje się opłatę konferencyjną w wysokości 360 zł. Organizatorzy przewidują publikację pokonferencyjną w formie recenzowanej monografii w serii Perspektywy Ponowoczesności lub numerów monograficznych czasopismach naukowych (m.in. punktowanych), które zdecydują się na współpracę z komitetem organizacyjnym.

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Znajdziesz nas tutaj