
Po przerwie spowodowanej pandemią Tydzień Mózgu wraca na Uniwersytet Jagielloński w Krakowie w formule stacjonarnej. Od 6 do 11 marca będziemy spotykali się w Auditorium Maximum UJ i rozmawiali o najważniejszym ludzkim organie. Tegoroczny Tydzień Mózgu upłynie pod hasłem "Interakcje pomiędzy dietą, mikrobiomem jelitowym a mózgiem".
Program Tygodnia Mózgu 2023:
- 6 marca: prof. Urszula Wojda (Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN w Warszawie) - "Czy zła dieta może wywołać chorobę Alzheimera",
- 7 marca: dr hab. Piotr Maciejak (Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie) - "Przez żołądek do mózgu. Czy dietą można modyfikować leczenie padaczki?",
- 8 marca: dr hab. Joanna Wierońska (Instytut Farmakologii im. Jerzego Maja PAN w Krakowie) - "Nutraceutyki - jak zmieniając mikrobiom jelitowy można wpłynąć na pracę mózgu",
- 9 marca: prof. Krystyna Koziec (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie) - "Zmienny wpływ mikrobioty jelitowej na funkcje mózgu",
- 10 marca: prof. Karolina Skonieczna-Żydecka (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie) - "Kliniczne znaczenie zmian mikrobiomu pod wpływem wybranych grup leków",
- 11 marca: dr Aneta Brzezicka (Uniwersytet SWPS w Warszawie) - "O tym jak jedzenie wpływa na myślenie - zależność między dietą i pamięcią i co do tego mają bakterie".
Wszystkie wykłady odbędą się w Auditorium Maximum UJ przy ul. Krupniczej 33, w godz. 17.00-18.00. Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność przybycia. Będą także transmitowane na żywo na Facebooku Cafe Nauka.