перейти до основного змісту

Відображення мережевого вмісту Відображення мережевого вмісту

Wiadomości

Навіґативний ланцюжок Навіґативний ланцюжок

Відображення мережевого вмісту Відображення мережевого вмісту

Na UJ wyprodukowano kryształy „opancerzonego enzymu”

Na UJ wyprodukowano kryształy „opancerzonego enzymu”

W laboratoriach Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ sukcesem zakończyła się procedura umieszczenia enzymów wewnątrz ochronnych „klatek” białkowych, z których następnie stworzono kryształy. Dzięki temu enzymy nadal mogą pełnić swoje funkcje, będąc jednocześnie chronionymi przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi. Przełomowe badania prowadził zespół złożony z naukowców Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Aalto University w Helsinkach.

Enzymy są bardzo pożytecznymi białkami. Te mikroskopijne „maszyny” grają kluczową rolę w komórkach ludzkiego organizmu, a także są wykorzystywane w przemyśle (np. jako odplamiacze w biologicznych proszkach do prania). Enzymy są często bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne i niektóre z nich ulegają rozpadowi, gdy znajdą się poza granicami środowiska komórkowego. Badacze rozwiązali ten problem stosując technikę „matrioszki”. W swoim eksperymencie wykorzystali powszechnie występujące i bardzo stabilne białko, ferrytynę, kształtem przypominające pustą kulę, a następnie znaleźli sposób, by umieścić enzym w jego wnętrzu. Poddawany testom enzym (lisozym) funkcjonował normalnie, pomimo umieszczenia go w środowisku o wysokiej temperaturze, co w normalnych warunkach powinno stanowić przeszkodę.

Badacze uczestniczący w projekcie. Od lewej: Mantu Kumar, Soumayanda Chakraborti, Jonathan Heddle.

– Fakt ten może być spowodowany tym, że ścianki ferrytyny zapobiegają zniekształceniom enzymu, ale wymaga to dodatkowego potwierdzenia – mówi prof. Jonathan Heddle z UJ. Następnym etapem prac było wymieszanie wypełnionej enzymem ferrytyny ze zmodyfikowanymi cząsteczkami złota, co umożliwiło im utworzenie kryształów o większych rozmiarach. Również i w tym przypadku enzym nie zaprzestał działania. – Potencjalne zastosowania tej metody zależeć będą od tego, jaki enzym umieścimy wewnątrz ferrytyny. Już teraz zastanawiamy się nad wykorzystaniem tej techniki w powłokach antybakteryjnych czy katalizatorach przemysłowych – wyjaśnia kierownik zespołu Soumyananda Chakraborti z UJ.

Prace zostały sfinansowane w większości przez programy „Homing” oraz „TEAM” Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej. Rezultaty badań opublikowano w „Nano Letters”.

Zdjęcie u góry: wizualizacja struktur wytworzonych przez naukowców (autor: Mauri Kostiainen).  

рекомендовано
Upamiętnienie 40. rocznicy śmierci Karola Estreichera młodszego

Upamiętnienie 40. rocznicy śmierci Karola Estreichera młodszego

Politolog z UJ z nową rolą w <span lang="en">International Studies Association</span>

Politolog z UJ z nową rolą w International Studies Association

W wieku 79 lat zmarł profesor Władysław Miodunka

W wieku 79 lat zmarł profesor Władysław Miodunka

Prof. Piotr de Bończa Bukowski odebrał nominację profesorską

Prof. Piotr de Bończa Bukowski odebrał nominację profesorską

Відображення мережевого вмісту Відображення мережевого вмісту