перейти до основного змісту

Відображення мережевого вмісту Відображення мережевого вмісту

Wiadomości

Навіґативний ланцюжок Навіґативний ланцюжок

Відображення мережевого вмісту Відображення мережевого вмісту

Naukowcy z UJ rozwijają badania nad nanoklatkami białkowymi

Naukowcy z UJ rozwijają badania nad nanoklatkami białkowymi

W czasopiśmie "RSC Nanoscale" pojawił się artykuł "A single residue can modulate nanocage assembly in salt dependent ferritin", będący owocem wspólnej pracy Laboratorium Bionanonauki i Bioechemii z Małopolskiego Centrum Biotechnologii, Instytutu Zoologii oraz Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ.

Pandemia COVID-19 zaznajomiła przeciętnego odbiorcę z ideą  dostarczania mRNA do komórek. Jest to jeden z licznych przykładów zjawiska, które wielu uznaje za przyszłość medycyny: w leczeniu wykorzystywać się będzie coraz większe i bardziej złożone cząsteczki jak RNA, DNA oraz białka, co sprawi, że stanie się skuteczniejsze, zarówno pod względem terapii, jak i profilaktyki. Jednak te tzw. biologiczne makromolekuły często są bardzo delikatne, a ich uszkodzenie prowadzi do zniwelowania ich właściwości. Jednym z możliwych wyjść z tej sytuacji jest zastosowanie nanoklatek białkowych, te jednak są z kolei zbyt wytrzymałe – czynniki, które mogłyby doprowadzić do ich uszkodzenia, zniszczyłyby również ich ładunek.

Rozwiązania tego problemu może dostarczyć ferrytyna, niedawno odkryta naturalnie występująca nanoklatka białkowa, do której uszkodzenia wystarcz jedynie zmiana stężenia soli w otoczeniu. Według wyników badania przeprowadzonego w Heddle Lab w Małopolskim Centrum Biotechnologii UJ pod kierownictwem Matu Kumara, zmiana pojedynczego aminokwasu w białku mogłaby wyeliminować zależność od soli. Wprowadzając inne zmiany, uzyskano efekty pośrednie, co daje nadzieję na możliwość precyzyjnego regulowania tej właściwości i tym samym otwierania nanoklatki w konkretnych warunkach. ‘To bardzo użyteczna informacja, która może doprowadzić do rozwiązania zagadki, w jaki sposób w pełni kontrolować nanoklatki białkowe’, mówi prof. Jonathan Heddle.

Prace nad projektem przeprowadzono w Laboratorium Bionanonauki i Biochemii Małopolskiego Centrum Biologii, Instytutu Zoologii oraz Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Pełna treść artykułu znajduje się na stronie Royal Society of Chemistry: https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2021/nr/d1nr01632f

Z osiągnięciami Heddle Lab można zapoznać się na stronie www.heddlelab.org

Ilustracja przedstawiająca, w jaki sposób białka mogą tworzyć odmienne struktury ferrytynowe w różnych warunkach zasolenia w zależności od mutacji. Źródło: Kumal et al.

рекомендовано
Politolog z UJ z nową rolą w <span lang="en">International Studies Association</span>

Politolog z UJ z nową rolą w International Studies Association

W wieku 79 lat zmarł profesor Władysław Miodunka

W wieku 79 lat zmarł profesor Władysław Miodunka

Prof. Piotr de Bończa Bukowski odebrał nominację profesorską

Prof. Piotr de Bończa Bukowski odebrał nominację profesorską

Profesor Piotr Jedynak nowym rektorem Uniwersytetu Jagiellońskiego

Profesor Piotr Jedynak nowym rektorem Uniwersytetu Jagiellońskiego

Відображення мережевого вмісту Відображення мережевого вмісту