перейти до основного змісту

Відображення мережевого вмісту Відображення мережевого вмісту

Wiadomości

Навіґативний ланцюжок Навіґативний ланцюжок

Відображення мережевого вмісту Відображення мережевого вмісту

Profesorowie Stanisław Biernat i Józef Dulak członkami Academia Europaea

Profesorowie Stanisław Biernat i Józef Dulak członkami <span lang="la">Academia Europaea</span>

Prof. Stanisław Biernat z Wydziału Prawa i Administracji UJ, wiceprezes Trybunału Konstytucyjnego w latach 2010-2017 oraz prof. Józef Dulak, kierownik Zakładu Biotechnologii Medycznej Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ zostali wybrani do Academia Europaea (AE) - największej organizacji naukowej w Europie.

 

Academia Europaea została powołana w 1988 roku z inicjatywy Royal Society i zrzesza wybitnych ekspertów z wszystkich dziedzin nauki. Zajmuje się doradzaniem i opiniowaniem w tematyce naukowej, współpracuje m.in. z Komisją Europejską. Mająca siedzibę w Londynie Academia Europaea, jest największą ogólnoeuropejską akademią nauk. Skupia ok. 4800 naukowców, w tym 72 europejskich laureatów Nagrody Nobla. W 2022 roku dołączyło do niej 15 naukowców z Polski, w tym 2 uczonych z Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Prof. Stanisław Biernat został wybrany do sekcji prawnej, a prof. Józef Dulak do sekcji medycyny klinicznej i weterynaryjnej. Uroczystość wręczenia nominacji odbędzie się podczas konferencji AE, w dniach od 25 do 27 października w Barcelonie.

рекомендовано
Uniwersytet Jagielloński uczcił pamięć współautora Konstytucji 3 Maja

Uniwersytet Jagielloński uczcił pamięć współautora Konstytucji 3 Maja

Upamiętnienie 40. rocznicy śmierci Karola Estreichera młodszego

Upamiętnienie 40. rocznicy śmierci Karola Estreichera młodszego

Politolog z UJ z nową rolą w <span lang="en">International Studies Association</span>

Politolog z UJ z nową rolą w International Studies Association

W wieku 79 lat zmarł profesor Władysław Miodunka

W wieku 79 lat zmarł profesor Władysław Miodunka

Відображення мережевого вмісту Відображення мережевого вмісту